Home | Wie zijn wij? | Over de Planmeca groep | Het verhaal van Heikki Kyöstilä
Het verhaal van Heikki Kyöstilä
Planmeca werd in 1971 in Helsinki, Finland, opgericht door Heikki Kyöstilä. Van het ontwikkelen van tandartsstoelen en -meubilair tot het grootste particuliere tandheelkundige productiebedrijf ter wereld, zijn reis – Planmeca’s reis – is het zeker waard om gedeeld en gevierd te worden. Dit is het verhaal van de CEO en oprichter van ons bedrijf.
Een vertegenwoordiger met visie
Heikki Kyöstilä begon zijn carrière als vertegenwoordiger voor een Fins bedrijf in tandheelkundige artikelen in 1965, direct na zijn studie bedrijfskunde, en raakte zo al vroeg vertrouwd met tandheelkundige klinieken en hun apparatuur. Het duurde echter niet lang voordat de ondernemingsgezinde ondernemer zich realiseerde dat de producten die hij verkocht in veel opzichten voor verbetering vatbaar waren.
“Ik merkte dat vooral de tandartsstoelen – hun ontwerp en ergonomie – voor verbetering vatbaar waren. In die tijd werden bijna alle tandheelkundige producten die in Finland werden verkocht uit Duitsland geïmporteerd, dus ik dacht: waarom niet zelf maken? En dus besloot ik mijn eigen bedrijf op te zetten.
Als skydiving zonder parachute
De eerste vijf jaar waren puur overleven. In die tijd verleenden Finse banken niet gemakkelijk leningen aan startende bedrijven, dus Kyöstilä stond er financieel alleen voor – met een startkapitaal van 5.000 Finse mark (ongeveer het equivalent van 7.000 euro vandaag*), dat hij verkreeg door zijn zeilboot te verkopen.
Het begin was bescheiden – de productie van tandartsstoelen en instrumentenkasten in een garage in Oost-Helsinki. Kyöstilä zag echter het grotere plaatje en richtte zich onmiddellijk op de internationale markt, omdat hij vanaf het begin begreep dat de Finse tandheelkundige markt gewoon niet groot genoeg was om op voort te bouwen. Een dergelijke vooruitziende blik was in die tijd vrij uitzonderlijk en vormde de ruggengraat van het toekomstige succes van het bedrijf.
Al in 1971, het jaar waarin Planmeca werd opgericht, kreeg Kyöstilä de kans om zijn eerste ergonomische tandartsstoel en een instrumentenkast tentoon te stellen op de IDS, de dentale vakbeurs in München, Duitsland. De vraag was er direct en vanuit de hele wereld kwamen de orders binnen.
“Finland was wereldwijd vrij onbekend en veel klanten hadden geen idee waar we gevestigd waren. We moesten heel hard werken om Finland op de kaart te zetten. Ik zeg vaak dat het begin was als parachutespringen zonder parachute, maar de sprong loonde echt de moeite.”
Het bedrijf startte onmiddellijk met het opzetten van een wereldwijd distributienetwerk, dat vandaag de dag bestaat uit meer dan 500 distributeurs in 120 landen.
“We hebben vanaf dag één een wereldwijde aanpak gehad. Planmeca heeft nooit geloofd in geografische grenzen – we zijn bereid om over de hele wereld te reizen naar onze potentiële klanten. Het opbouwen van een actief verkoopnetwerk, het oprichten van lokale bedrijven om onze verkopers te ondersteunen en dicht bij onze klanten te blijven, zijn cruciale elementen voor ons succes geweest.”
“Ik merkte dat vooral de tandartsstoelen – hun ontwerp en ergonomie – voor verbetering vatbaar waren. In die tijd werden bijna alle tandheelkundige producten die in Finland werden verkocht uit Duitsland geïmporteerd, dus ik dacht: waarom niet zelf maken? En dus besloot ik mijn eigen bedrijf op te zetten.
De jaren tachtig werden een keerpunt
In 1975 had Kyöstilä eindelijk de middelen om zijn eerste ingenieur in dienst te nemen, wat betekende dat het bedrijf kon overgaan tot de ontwikkeling van complexe producten en meer geavanceerde technologie. Vanaf dat moment volgde de ene technologische doorbraak na de andere: ’s werelds eerste microprocessorgestuurde patiëntenstoel en tandheelkundige eenheid in respectievelijk 1983 en 1986, gevolgd door ’s werelds eerste microprocessor gestuurde panoramische röntgenapparaat.
De jaren ’80 waren ook het decennium waarin Planmeca’s samenwerking begon met uitgebreide levering van apparatuur aan de tandheelkundige faculteit van de Universiteit van Helsinki. Vandaag de dag is Planmeca de keuze van meer dan 300 tandheelkundige scholen wereldwijd, en werkt het bedrijf nauw samen met universitair personeel en onderzoekers.
In 1983 betrad Planmeca de Amerikaanse markt met de verkoop van 10.000 patiëntenstoelen. Dit, samen met de record brekende leveringsovereenkomst van het bedrijf van meer dan 1.000 tandheelkundige behandeleenheden aan Saoedi-Arabische tandheelkundige instellingen in 2012, zijn nog steeds de grootste individuele projecten in de geschiedenis van de tandheelkunde.
Uitdager van traditionele tandheelkunde
In de jaren negentig bleef Planmeca de traditionele tandheelkunde uitdagen met innovaties. De volgende logische stap voor het bedrijf was digitalisatie, wat leidde tot ’s werelds eerste directe digitale panoramische beeldvormingseenheid en een baanbrekend alles-in-één softwareconcept dat tandheelkundige professionals toegang gaf tot alle belangrijke informatie vanuit één gebruikersinterface.
“Het Planmeca Dimaxis all-in-one softwareconcept was echt een baanbrekende en gedurfde innovatie van zijn tijd en werd gelanceerd lang voordat de term ‘software-ecosysteem’ een modewoord werd. Het maakte de weg vrij voor vele nieuwe ideeën die de dagelijkse tandheelkundige workflow verder zouden verbeteren.”
Vandaag de dag bieden alle tandheelkundige apparatuur van Planmeca netwerkconnectiviteit – in feite doen ze dat al meer dan een decennium.
Uitgroeien van een enkel bedrijf tot een groep succesvolle merken in de gezondheidszorg
Het jaar 2022 zal een andere mijlpaal in Planmeca’s geschiedenis markeren – de 50e verjaardag van Plandent, een one-stop tandheelkundige leverancier die Kyöstilä in 1972 oprichtte om tandheelkundige professionals te voorzien van alle diensten, apparatuur en materialen die ze nodig hebben. Vandaag de dag is Plandent Division actief in een dozijn landen en is het één van de toonaangevende tandheelkundige leveranciers in Europa.
De groepsexpansie stopte daar niet. In 1987, stapte Kyöstilä in medische technologie door de oprichting van Planmed, een bedrijf gewijd aan mammografie en orthopedische beeldvormingsapparatuur.
Vandaag de dag is de Planmeca Groep een marktleider die bestaat uit verschillende succesvolle merken op het gebied van gezondheidszorgtechnologie. Wat begon als een kleinschalig bedrijf heeft nu een omzet van 764 miljoen euro, bijna 2.900 werknemers – en zes hectare bedrijfsterrein in Helsinki, waar tandheelkundige professionals van over de hele wereld altijd welkom zijn om hun inzichten en ideeën te delen.
Vóór de pandemie bezochten jaarlijks duizenden tandheelkundige professionals het hoofdkantoor van Planmeca.
“Het is een geweldige manier om feedback van klanten te ontvangen, naast beurzen en congressen. Ik heb het altijd geweldig gevonden om onze klanten persoonlijk te ontmoeten – het is echt de belangrijkste drijfveer achter mijn carrière geweest.”
Een marktleider in beeldvorming ten dienste van alle tandheelkundige en medische professionals
De digitalisering van de tandheelkunde begon eind jaren negentig en bleef zich snel ontwikkelen in het begin van de jaren 2000, met als gevolg dat Planmeca’s vroege investeringen in beeldvorming en softwareontwikkeling hun vruchten begonnen af te werpen.
“Zowel 2D- als 3D-beeldvormingssystemen werden belangrijke groeimotoren voor het bedrijf. Door ons te richten op de ontwikkeling van baanbrekende beeldvormingstechnologie, konden we ons speelveld ook buiten de tandheelkundige kliniek uitbreiden.”
Zo is Planmeca’s unieke CBCT-technologie verwerkt in Planmed’s extremiteitenscanner, een oplossing die ook wordt gebruikt voor veterinaire 3D-beeldvorming. Met dezelfde baanbrekende beeldvormingstechnologie die in verschillende productlijnen wordt gebruikt, is het de missie van Planmeca Group om de beste beeldkwaliteit te bieden aan alle professionals in de gezondheidszorg – van tandheelkundige klinieken en ziekenhuizen tot veterinaire klinieken.
Naast haar tandheelkundige innovaties, blijft Planmeca het medische productportfolio uitbreiden – een nieuwe full-body CBCT scanner is momenteel in ontwikkeling.
De belangrijkste vereisten om een marktleider te worden in CBCT-beeldvorming zijn software-kennis, constante algoritme-ontwikkeling, hoogwaardig mechanisch ontwerp, geavanceerde beeldverwerking, en een diepgaand begrip van bruikbaarheid – en Planmeca heeft al deze aspecten in huis.
“Ik ben bijzonder trots op onze algoritme-expertise. We zijn er al in geslaagd om patiëntdoses enorm te verlagen en de effecten van bewegingen tijdens de opname weg te filteren. We blijven onvermoeibaar werken om steeds weer nieuwe innovatieve algoritmes te introduceren die de beeldkwaliteit verder zullen verbeteren en helpen de beste basis voor diagnose te bieden.”
Geloven in Finse expertise
Bijna een halve eeuw van gestage en voortdurende groei heeft vastberadenheid, doorzettingsvermogen en een sterke werkethiek gevergd – en niet te vergeten constante innovatie.
“Natuurlijk is niet elke dag van een leien dakje gegaan. In tijden van recessie en in anderszins moeilijke tijden hebben we harder gewerkt dan ooit, geprobeerd onze oplossingen aan klanten in elke uithoek van de wereld te brengen – en de nieuwste technologie in tandheelkundige producten te blijven toepassen.”
Kyöstilä wilde de productie van het bedrijf in Finland houden en de wendbaarheid, efficiëntie, lage hiërarchie en ondernemersgeest van de begindagen van het bedrijf behouden – ondanks het wereldwijde succes. De juiste mensen aannemen was de sleutel, net zoals het geven van de mogelijkheid om buiten hun functieomschrijving te werken.
“Ik heb altijd geloofd in de Finse knowhow en opleiding. Ik geloof ook dat het beter is om te luisteren dan om gehoord te worden. Het waarderen van de expertise van mijn medewerkers en het inhuren van de beste specialisten op elk gebied is het geheim om een succesvol bedrijf op te bouwen.”
Fins design heeft Heikki Kyöstilä altijd na aan het hart gelegen, wat terug te zien is in de productlijnen van het bedrijf. “Tijdloos en herkenbaar design is een van onze belangrijkste concurrentievoordelen. Design is zoveel meer dan alleen maar productoppervlakken – het is het resultaat van het werkelijk begrijpen van klinische workflows en behoeften. In tegenstelling tot veel andere bedrijven hebben wij een heel team van industriële ontwerpers die betrokken zijn bij elke fase van het productontwikkelingsproces.”
Alert blijven op zelfs de kleinste signalen
Met 50 jaar ervaring weet Kyöstilä wel het een en ander over ondernemerschap. “Je moet verder vooruitkijken dan je concurrentie en echt luisteren naar wat je klanten zeggen. Je moet alert blijven op zelfs de kleinste signalen en bereid zijn om je koers dienovereenkomstig te wijzigen.”
Hij is blij dat het ondernemerschap vandaag de dag, anders dan in zijn jeugd, in een positief daglicht staat en dat jonge mensen worden aangemoedigd om hun eigen bedrijf te beginnen.
Er zijn echter geen sluiproutes naar succes, zegt hij. “Kwaliteit is alles, en je moet nooit met een onaf product de markt op gaan. Eén succesvol product zal je vaak helpen om nieuwe te bedenken.”
Vooruit kijken, niet achterom
Kyöstilä richt zich het liefst op de toekomst. Dit betekent onbevreesd uitbreiden naar nieuwe gebieden en technologische trends voorblijven.
Het aanbieden van orthodontische behandeloplossingen via een nieuw bedrijf, PlanSmile genaamd, ligt in het verschiet. “We blijven onze kennis, expertise en betrokkenheid verdiepen in verschillende specialismen, zoals orthodontie, medische beeldvorming en nieuwe 3D-toepassingen. Dit zal ons in staat stellen om nieuwe technologische mogelijkheden en zakelijke kansen te verkennen.”
Ondanks de voortdurende vooruitgang in beeldvormingstechnologie en de grote medische projecten die momenteel in het bedrijf lopen, vergeet Planmeca niet het product waarmee zijn succes begon – het belangrijkste werkinstrument van een tandarts – de tandheelkundige unit. Het R&D-team van het bedrijf werkt hard aan nieuwe manieren om de nieuwste technologieën en upgrades in tandheelkundige apparatuur te introduceren, om de dagelijkse tandheelkundige workflow zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Voor Heikki Kyöstilä is Planmeca een manier van leven, en tevreden klanten ontmoeten betekent dat het bedrijf geslaagd is in zijn primaire doel – het leveren van betere zorg door innovatie.
“Ik ben dankbaar dat ik heb mogen werken met een zeer professionele staf en dat ik omringd ben door tandheelkundige professionals die ik zo waardeer. Ik wil dicht bij mijn klanten en medewerkers blijven. Ik wil zowel het negatieve als het positieve horen. Dat is de enige manier om aan de bal te blijven.”