Persberichten

Dental Union vanaf 01.02.2023 verder onder de naam Plandent

Nieuwegein, 20.12.2022 

Dental Union maakt al bijna 20 jaar deel uit van de Plandent Divisie. Tot nu toe gebruikte het bedrijf zijn eigen traditionele naam, die in Nederland zeer bekend is. Lees het interview met Heikki Kyöstilä, eigenaar en oprichter van de Plandent Divisie, en Marc Kastermans, directeur van Dental Union over de naamswijziging.

Heikki Kyöstilä: Plandent werd opgericht in 1972. Vandaag de dag is het één van de grootste tandheelkundige toeleverings- en servicebedrijven in Europa en marktleider in de Scandinavische landen.

Dental Union vertegenwoordigt Planmeca in Nederland al sinds begin jaren ’80 en maakt nu al bijna 20 jaar deel uit van de Plandent Divisie als onze dochteronderneming in Nederland. Aangezien Plandent dit jaar haar 50e verjaardag viert, zien wij dit jubileum als een mooie gelegenheid om onze affiliatie duidelijker te benadrukken. De Plandent Divisie is in feite een familie van bedrijven en daarom willen we een gemeenschappelijke naam delen, een “familienaam”, zoals we dat zowel in het Fins als in het Nederlands noemen.

Marc Kastermans: De vraag “waarom nu” is begrijpelijk als je al zo lang bij elkaar hoort als Plandent en Dental Union. Het antwoord is heel eenvoudig: in het verleden was een naamsverandering voor ons niet relevant. Maar nu de Nederlandse tandheelkundige markt met een ongekende snelheid verandert en er op alle terreinen consolidatieprocessen plaatsvinden, zijn omvang en kracht nodig om in deze omgeving mee te groeien.

De viering van de 50ste verjaardag van Plandent is de perfecte gelegenheid om onze verbondenheid op een meer prominente manier te laten zien via een gemeenschappelijke naam.

Wat is de Plandent Divisie precies?
Heikki Kyöstilä: De Plandent Divisie is een keten van tandheelkundige toeleveringsbedrijven, actief in 12 Europese landen. In elk land zorgen onze lokale medewerkers ervoor dat de dagelijkse behoeften van tandartspraktijken betrouwbaar en snel worden vervuld met producten van hoge kwaliteit. Wij bieden ook hoogwaardige technische service en geavanceerde technologische oplossingen voor tandartspraktijken en laboratoria. De Plandent Divisie is marktleider in veel landen in Noord-Europa en een belangrijk onderdeel van het bedrijf Planmeca.

Plandent is een 100% dochteronderneming van Planmeca. Waarom heeft een tandheelkundig productiebedrijf een Divisie met distributeurs?
Heikki Kyöstilä: Het begon allemaal met Planmeca in 1971, dat klopt. Plandent werd echter al een jaar later opgericht om tandartspraktijken alles te bieden wat ze nodig hebben, van verbruiksartikelen van toonaangevende merken tot technische service en training.

Tegenwoordig bestaat Planmeca  uit verschillende bedrijven in de gezondheidstechnologie, zoals de bekende fabrikanten van premium tandheelkundige apparatuur Planmeca en KaVo Dental en natuurlijk de Plandent-Divisie.

De bedrijven van de Planmeca Group hebben wereldwijd in totaal 4.500 werknemers en behaalden vorig jaar een gecombineerde pro forma omzet van 1,2 miljard euro. Onze omvang en veelzijdige expertise vormen samen een enorme kracht voor ons. Dat is ook wat Planmeca en KaVo Dental bedoelen met de uitspraak dat we “samen sterker” zijn.

Wat Plandent en de tandheelkundige groothandel betreft, is het essentieel te begrijpen dat onze focus in Europa ligt. Vooral bij Dental Depots betekent grootte stabiliteit en zekerheid. Dat geldt vandaag meer dan ooit, nu verschillende crises de wereldwijde toeleveringsketens door elkaar schudden. De afgelopen twee jaar hebben we gezien hoe het coronavirus het vermogen van tandheelkundige depots en fabrikanten aantastte om producten wereldwijd aan hun klanten te leveren, en nu hebben de recente ontwikkelingen in Azië en Oekraïne dezelfde impact.

Samen sterker dan afzonderlijk
Als Plandent zijn we in staat om deze uitdagingen in Europa te overwinnen. Samen is Plandent een veel sterkere speler dan onze bedrijven afzonderlijk zouden zijn. Die stabiliteit helpt ons op de markten waarop we actief zijn. Toch zijn we in staat om rekening te houden met de specifieke dynamiek van elk land. 

Het is voor ons namelijk belangrijk dat elk Plandent-bedrijf zich altijd kan aanpassen aan de lokale omstandigheden. Zelfs naburige markten in Europa kunnen zeer verschillende marktstructuren hebben. Er kunnen sterke tandheelkundige ketens zijn of een groot aantal onafhankelijke individuele klanten, grote of kleine praktijken en laboratoria, verschillende gezondheidszorgsystemen evenals verschillende wettelijke en medische kaders en bevolkingsdichtheden. Al deze factoren, en niet te vergeten het verschil in marktomvang, leiden tot grote operationele verschillen. Onze lokale dochterondernemingen kunnen zich echter altijd optimaal en veel flexibeler aan de desbetreffende markt aanpassen dan een wereldwijd opererende onderneming dat zou kunnen.

Het waarborgen van stabiele voorwaarden voor handel en dienstverlening op onze markten is in het belang van de hele Planmeca-familie. Planmeca en KaVo Dental zetten zich daarom beide in voor een pluralistische handelsaanpak in Nederland, die ook een hoog serviceniveau voor onze klanten garandeert. We geloven ook dat stabiliteit de voorwaarde is voor een hoge kwaliteit van de klantenservice – en kwaliteit is de kern van al onze inspanningen.

Verandert er naast de nieuwe naam nog iets voor de Nederlandse klanten van Dental Union?
Marc Kastermans: Nee, alleen de naam verandert: Dental Union B.V. wordt Plandent B.V.  In de komende weken zullen we de naam geleidelijk veranderen en we zullen de verandering voltooien per  1 februari 2023.

Onze mensen, contactpersonen en onze organisatiestructuur blijven hetzelfde. Wij zullen ons bedrijf blijven ontwikkelen en ons aanpassen aan de behoeften van de Nederlandse markt zoals wij dat tot nu toe hebben gedaan. Groei en ontwikkeling zijn normale processen voor succesvolle bedrijven.

We veranderen onze naam om duidelijker te laten zien dat we deel uitmaken van Plandent en om ons marktaandeel verder te versterken. Dental Union maakt al bijna 20 jaar deel uit van de Plandent Divisie, wat voor ons en onze klanten jaren van stabiliteit, zekerheid en innovatieve producten en diensten heeft betekend. Wij zijn er trots op deel uit te maken van deze grote en succesvolle familie van bedrijven.

Als Plandent blijven we ons richten op onze klanten en hun behoeften. Dit heeft bijgedragen aan ons succes in het verleden en zal ons ook in de toekomst leiden. Wat onze klanten van ons verwachten is een betrouwbare technische service, toekomstgerichte ondersteuning bij investeringen in hun praktijken en laboratoria en een snelle en ongecompliceerde levering van verbruiksmaterialen tegen eerlijke marktprijzen. Dat is ons concurrentievoordeel – nu meer dan ooit.

Heikki Kyostila (1)
Marc Kastermans (2)